info@kinderopvangbuitengewoon.nl

Peuteropvang

Spelen, leren en beleven op de boerderij!

Peuteropvang

Peuteropvang

Voor wie is er dagopvang

Peuterwerk is voor alle kinderen in de leeftijd van 2 jaar tot de 4e verjaardag. In de groep zitten maximaal 16 kinderen. Peuterwerk kan een extra uitdaging zijn en een voorbereiding op de basisschool. Samen met onze pedagogische professionals bereiden peuters zich spelenderwijs voor op de basisschool. We gaan samen spelen en de wereld verder verkennen.
Het is mogelijk om peuterwerk te combineren met dagopvang. In de praktijk zien we dat kinderen die minimaal 2 dagen onze opvang bezoeken zich sneller vrij voelen en eerder op ontdekking uitgaan. Een extra ochtend kan hier heel goed aan bijdragen.

Openingstijden

Onze peuteropvang is 40 weken per jaar geopend (geen opvang in schoolvakanties regio zuid). Brengen kan tussen 07.15 en 8.45 uur en ophalen tussen 12.45 en 13.00 uur.

Het Programma

Bij binnenkomst mogen de peuters zelf kiezen waarmee ze willen spelen. Er liggen uitdagende materialen klaar waar ze zelf uit mogen kiezen. Na het vrij spel starten we de dag samen op in een kring. We heten iedereen welkom, benoemen welke dag het is, we kijken wat voor weer het is en zingen liedjes of lezen een boekje. Vervolgens worden de kinderen uitgenodigd voor een activiteit. De activiteiten zijn gebaseerd op de seizoenen, de natuur en het ontdekken van de boerderij.

Het dagritme is kindvolgend, dat wil zeggen dat er geen strakke tijdsindeling word gehanteerd. De volgorde van het dagritme is belangrijker dan het tijdstip waarop de activiteiten plaatsvinden. Als een kind lekker aan het spelen is kan het zijn dat er wat later gegeten word. Hoe laat we fruit gaan eten is dus iedere dag anders. Bij het fruit eten zingen we liedjes en gaan we met elkaar in gesprek. Op deze manier maken we van samen eten een sociale activiteit. Daarna gaan we naar buiten. We nemen een bezoekje in de stal, ontdekken het natuurgebied of spelen in de tuin. Vervolgens gaan we samen boterhammen eten. We leren van elkaar, bevorderen onze zelfstandigheid door zelf een boterham te smeren. Dan zit de ochtend er alweer bijna op. We sluiten weer gezamenlijk in een kring af en zingen het afscheidslied

Is er verschil tussen dagopvang in de peutergroep en peuterwerk?

Peuterwerk is in grote lijnen gelijk aan dagopvang. Omdat we de mooiste en meest leerzame activiteiten van een volledige dag dagopvang willen bieden in een ochtend peuterwerk vraagt deze ochtend meer structuur. Binnen de gestructureerde activiteiten is er ook voldoende ruimte voor vrij spel.

Kan ik voor peuterwerk kinderopvangtoeslag ontvangen?

Wie in loondienst werkt, een eigen bedrijf heeft of een studie volgt, kan in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. 140 % van de uren van de minst werkende ouder kunnen opgegeven worden voor de toeslag. De hoogte is afhankelijk van het gezamenlijke inkomen en het aantal kinderen dat naar een kinderopvang, peuteropvang of BSO gaat. Kijk op www.toeslagen.nl voor een persoonlijke berekening.